EBS Satelliit #28

Categories

Veebruar, 2022

EBSi podcasti värskes episoodis räägime koos kogenud personalijuhi Hels Mikkaliga erinevatest viisidest, kuidas tuua ja hoida talente meeskonnas. Juttu tuleb sellestki, mis iseloomustab neid inimesi, kes on ettevõttest või organisatsioonist ära käinud, kuid naasnud.

 

Kui mõelda seda, kus me siin Eesti vabariigis olime 30 aastat tagasi, siis meie tööelu ja kogu muu elu on läbinud tegelikult palju muutusi. Kui kõrvutada eestlast ameeriklasega, siis meie elu on väga huvitav ja muutuste rohke olnud – kurta, et me ei liigu, ei muutu ja ei ole dünaamilised, oleks vale. Poolteist aastat tagasi me kartsime, et meil majandus kukub kokku, pooled inimesed jäävad töötuks ja meil pole ärisid enam. Nüüd me oleme olukorras, kus meil ettevõtted näevad enda ärides niivõrd suurt kasvu – vähemalt pooled ettevõtted plaanivad töötajaid juurde värvata –, järelikult meil läheb hästi! Meie teenustel ja toodetel on turgu, need on head asjad, inimesed väärtustavad neid ja meil on vaja juurde inimesi, et seda rohkem toota või parandada.

 

Pikalt erinevates sektorites personalijuhina töötanud Hels Mikkal märgib, et temagi on tähele pannud, kuidas viimased kaks aastat on pannud ettevõtteid, organisatsioone ja inimesi väga palju õppima. Personalijuhina on ta näiteks avastanud, et temast on viimase 6 kuu või aastaga saanud turundusinimene, kuna praegu peavad tööandjad üha enam võitluses talentide nimel mõtlema selle peale, kuidas end müüa, kuidas teha oskuslikult tööandja brändingut ning panna see enda kasuks tööle.

 

Tegelikult panustavad ettevõtted väga palju ressursse uute töötajate leidmisesse, mistõttu on seda olulisem, et suudetakse õigeid talente meeskonda meelitada. Selles tööjõu olukorras, kus me praegu oleme, kulutada aega ja muid ressursse, et inimene värvata, koolitada ja siis avastada, et ta ootas tegelikult midagi muud ja lahkub juba katseajal, on ikkagi meeletu ressursi raiskamine – seda ei taha keegi, vastvärvatu kaotamine on väga valus.

 

Olen hiljuti näinud ka sellist teemapüstitust personalijuhtide poolt, kuidas kaasata värbavat juhti värbamisse – minu jaoks ei ole seal küsimust, ta peab olema selles protsessis sees. Kui juht ei panusta, on personalitiimil raske imesid teha. Hels Mikkal tõdeb, et see väga oleneb ka juhi tüpaažist. „Tean ka ettevõtteid, kes on kiires kasvufaasis ja kes kaasavad teadlikult kogu ettevõtte töötajaid – koolitavad kõiki töötajaid, kaardistavad võimalikke kandidaate; iga töötaja on organisatsiooni uute inimeste värbaja,“ toob Hels välja. Ta rõhutab, et praegu on kindlasti Eestis töövõtja turg, mis annab inimestele ka suurema julguse võtta end töölt lahti, et ennast koolitada või reisida – nad teavad, et neil on piisavalt tugevad kompetentsid, et mõne aja pärast taas hinnatud ja edukana tööturule naasta.

EBSi podcasti Satelliit 28. saadet saab kuulata Youtube’isSpotify’s ja Apple Podcasts’is.

Varasemalt avaldatud saateid saab kuulata siit.